Manuele therapie

Kort samengevat is de manuele therapeut: “De wervelkolomspecialist”.

Deze specialist onderscheidt zich doordat hij complexe vaardigheden kan toepassen gericht op het behandelen van de wervelkolom en de ledematen en weet wanneer dit wel of niet in te zetten tijdens een behandeling.

 Manuele therapie is geschikt voor klachten die, naast pijn, ook te maken hebben met het niet goed bewegen van een of meer gewrichten. Een behandeling manuele therapie kan bestaan uit mobiliserende technieken van de gewrichten en eventueel indien patiënt akkoord is het toepassen van high velocity technieken, in de volksmond kraken genoemd. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot en de pijn neemt af. Dit kan ik aanvullen met specifieke oefeningen, massage technieken en advies en voorlichting.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, in combinatie met nekklachten;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.